Backgroound Image

OM

OM DJURRÄTTSFONDEN
Djurrättsfonden är en ideell förening som skänker ekonomiskt stöd, som hjälp att betala böter och skadestånd, till en person som dömts av domstol i Sverige, på grund av sitt engagemang för djurens befrielse (exempelvis på grund av aktioner, eller annan djurrättslig organisering).

I första hand bidrar fonden med ekonomiskt stöd för böter och skadestånd. I mån av resurser kan fonden också bidra med stöd till andra rättegångskostnader. Exempelvis resekostnader. Föreningens inkomster utgörs av gåvor.

Djurrättsfonden startades 2024 av en grupp djurrättsaktivister som har flera års engagemang för djurens befrielse bakom sig. Gruppen ville skapa en fond som kunde bidra med ekonomisk hjälp inom djurrättsrörelsen, samt verka för sammanhållningen inom rörelsen.

 

OM STYRELSEN
Styrelsen är Djurrättsfondens beslutande och verkställande organ. Styrelsen har till uppgift att besluta huruvida ekonomiskt stöd ska tilldelas en person som ansökt. Beslut om stöd grundas på föreningens stadgar. Styrelsen består av ordförande, vice ordförande, samt upp till tre ledamöter. Året 2023-24 valdes Max Nilsson till ordförande, och Andreas Kahnberg till vice ordförande, för fonden.

 

OM STADGARNA

  • 1 Föreningens namn

Föreningens namn är Djurrättsfonden.

  • 2 Ändamål och uppgifter

Föreningen har som uppgift att erbjuda ekonomiskt stöd åt personer i Sverige, i syfte att betala böter, skadestånd samt rättegångskostnader, som resultat av organisering, aktioner och liknande, för djurens befrielse.

I första hand bidrar fonden med ekonomiskt stöd för böter, skadestånd samt rättegångskostnader. I mån av resurser kan fonden bidra till andra utlägg i samband med rättegång, t ex resekostnader. Föreningens inkomster utgörs av gåvor.

  • 3 Verksamhets- och räkenskapsår

Föreningens verksamhetsår och räkenskapsår omfattar tiden 1 januari – 31 december.

  • 4 Stadgeändring

För ändring av föreningens stadgar krävs majoritetsbeslut på två på varandra följande årsmöten, varav ett kan vara extra årsmöte. Perioden mellan dessa årsmöten ska vara minst tre månader.

Förslag till ändring av stadgarna får skriftligen avges av styrelsemedlem.

  • 5 Styrelsen

Föreningens verkställande organ är styrelsen. Styrelsen har till uppgift att besluta om att erbjuda ekonomiskt stöd eller ej till personer som ansöker enligt föreningens stadgar. Styrelsen består av ordförande, vice ordförande, och upp till tre andra ledamöter. Styrelsen väljs vid årsmötet.

  • 6 Firmatecknare

Föreningens firma tecknas av ordföranden.

  • 7 Upplösning av föreningen

För upplösning av föreningen krävs majoritetsbeslut på två på varandra följande årsmöten, varav ett kan vara extra årsmöte. Perioden mellan dessa årsmöten ska vara minst 3 månader.

I beslut om upplösning av föreningen skall anges att föreningens tillgångar skall användas till bestämt djurrättsarbete. Styrelsen har inte rätt till del av föreningens behållning eller egendom vid upplösning av föreningen.

  • 8 Styrelsemedlemmar

Styrelsemedlem i föreningen kan varje person bli som förbinder sig att följa föreningens stadgar och principer.

  • 9 Styrelsemedlemskapets upphörande

Styrelsemedlem som bryter mot dessa stadgar eller genom sitt handlande orsakar föreningen eller dess strävanden skada, kan uteslutas av styrelsen, eller efter omröstning på ett årsmöte.

  • 10 Styrelsemedlems rättigheter och skyldigheter

Styrelsemedlems rättigheter:

* delta i sammankomster som anordnas av styrelsen

* erhålla information om föreningens angelägenheter

Styrelsemedlems skyldigheter:

* följa Djurrättsfondens stadgar och beslut

* hjälpa till med, och ansvara för, föreningens verksamhet, det vill säga behandla ansökningar om ekonomiskt stöd, och underhålla föreningens redskap, som digitala plattformar och hemsida

  • 11 Ekonomiskt stöd

En ansökan om stöd kan lämnas till föreningen av, eller åt, en person som är i behov av ekonomiskt stöd, utifrån föreningens stadgar.

För att vara berättigad till ekonomiskt stöd, får den som ansöker om ekonomiskt stöd ej ha uppträtt i strid mot föreningens principer, såsom uppträtt speciesistiskt, sexistiskt, rasistiskt eller på annat sätt förtryckande. Sådant beteende tas i beaktande i bedömningen om ekonomisk stöd ska tilldelas eller ej. Styrelsen kan även beakta sådant beteende hos personer som ämnar skänka bidrag till föreningen.

I varje ansökan kan det även prövas om individens ekonomiska situation spelar in i bedömningen.

  • 12 Årsmöte och extra årsmöte

Årsmötet, som är föreningens högsta beslutande organ, hålls under perioden mars – april på tid och plats som styrelsen bestämmer.

Kallelse till årsmöte och extra årsmöte sker senast tre veckor före mötet.

  • 13 Rösträtt på årsmötet

Styrelsemedlem har rösträtt (en röst) på årsmötet.

  • 14 Beslutsförhet

Djurrättsfonden strävar efter konsensus. Om konsensus inte kan uppnås tillämpas majoritetsbeslut. Mötet har beslutsrätt med minst 3 styrelsemedlemmar närvarande på mötet.

  • 15 Valbarhet

Valbar till styrelsen är de fysiska personer som styrelsemedlem nominerar.

  • 16 Stående punkter vid årsmöte

Val av styrelse.

  • 17 Extra årsmöte

Styrelsen kan kalla till extra årsmöte för att besluta i en större fråga som inte kan vänta till det ordinarie årsmötet.

 

FAQ
Stödjer ni brottslighet?
Djurrättsfonden tar inte ställning till varför någon har dömts i domstol på grund av sitt engagemang för djurens befrielse. Fonden syfte är att utifrån dess stadgar erbjuda ekonomiskt stöd till den som behöver hjälp att betala böter, skadestånd, eller andra rättegångskostnader.